1. Nowe lockery

    Na wszystkich serwerach survival i roleplay dostępne są nowe większe lockery.
    Serwery Survival - możliwość craftingu
    Serwer RolePlay - Do kupienia u NPC tam gdzie zwykły locker
  2. Gość,
    Wipe serwerów survival odbył się 29-06-2018
    Zapraszamy do gry!

    Więcej informacji

Tworzenie serwera "no hamachi"

Temat na forum 'poradniki 2.2.x' rozpoczęty przez Nanus, Sierpień 16, 2014.

  1. Nanus

    Nanus Nowy

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    6
    Stworzyć serwer "no hamachi" jest łatwo, a zaletą (jaką widzę) jest brak potrzeby instalacji hamachi czy innego badziewia

    Podstawowym krokiem aby utworzyć serwer "no hamachi" jest utworzenie skrótu gry na pulpit. Są na to dwa sposoby, ja opiszę szybszy i moim zdaniem, wygodniejszy
    1. Otwieramy folder gdzie Steam'a, u mnie jest to
    2. Przechodzimy do folderu "steamapps", potem folder "common" i "Unturned"
    3. Tworzymy skrót gry na Pulpit
    4. Klikamy PPM na skrót
    Teraz utworzymy nasz serwer, jest to dziecinnie proste, musimy podać tylko kilka parametrów grze, robimy to w polu "Element Docelowy". Domyślnie podana jest tam ścieżka do gry w folderze Steam'a
    U mnie jest to
    Po ścieżce podajemy parametry które przekażemy grze, aby utworzyć nasz serwer. Dla przykładu są to takie parametry
    Celowo podałem najpierw parametry, abym mógł wytłumaczyć Ci (jeśli się nie domyślasz) co one oznaczają i jakie inne możesz podać
    -port
    Pierwszy parametr ustanawia port na którym będzie działał nasz serwer (Serwer oczekuje połączeń od klientów, czyli graczy na danym porcie), domyślny port to 25444, my możemy dać Sobie np 77777, ale po co, skoro domyślny port będzie łatwiej zapamiętać potencjalnym graczom?

    -players
    W drugim parametrze podajemy liczbę slotów, tj. ilu graczy może maksymalnie grać na naszym serwerze

    -nographics
    Ten parametr usuwa nam GUI w grze, będziemy widzieć tylko czarny ekran (chodzi o to, żeby drugiego Unturned'a, do gry uruchomić przez Steam'a, ten skrót będzie uruchamiał tylko serwer)

    -pei
    Jak z pewnością wiesz "PEI" to nazwa mapy, więc parametr -pei ustawia mapę "PEI" możemy zamiast tego podać -arena i ustawić mapę "Arena"

    -gold
    W grze mamy cztery tryby gry
    • bambi (Easy)
    • normal
    • hardcore
    • gold
    -gold ustawia tryb gry na serwerze "Gold", możemy wpisać tu -bambi, -normal, -hardcore lub właśnie -gold

    Zapamiętaj: Tryb "Gold" wymaga, aby osoby które chcą zagrać na Twoim serwerze posiadały konto Gold, w innym wypadku nie będą mogły dołączyć do gry

    -nosync
    Synchronizacja sprawia, że gracz nie ma postaci z "Single Player" na serwerze
    -nosync wyłącza synchronizację, a -sync włącza

    -pve
    Z pewnością wiesz, że gra może być PVP (gracz kontra gracza) lub PVE (Gracz kontra natura (i zombie :D)). Parametr -pve ustawia PVE czyli tak jakbyśmy grali z zombie, gracze nie mogą się zabijać (nie zadają Sobie obrażeń, tam samo pułapki), możesz więc podać -pvp jeśli chcesz grę PVP

    -sv
    Tu nie ma co gadać, ten parametr informuje grę, że nie będzie ich już więcej musi zawsze pojawić się jako ostatni

    -pass
    A co gdybyś chciał serwer na hasło? To proste, przed -sv daj -pass:haslo


    Zapisz więc teraz swój element docelowy, u mnie całość teraz wygląda tak

    Oczywiście u Ciebie ścieżka do gry będzie inna, może być to też np. coś takiego


    Czy...

    W każdym razie chciałem Ci pokazać, że nie musisz sugerować się tym co ja podałem, możesz również podawać parametry w różnej kolejności, ale -sv zawsze musi być na końcu

    No dobra, wciśnij "Zastosuj" potem "OK" i odpal skrót. Powinieneś ujrzeć coś takiego (prawdopodobnie najpierw ujrzysz GUI, a potem dopiero zniknie)
    http://i.imgur.com/21lTMd5.png

    Co dalej? Odpal teraz grę przez Steam'a (lub utwórz Sobie drugi skrót gry na pulpit)
    Skąd masz wziąć IP swojego serwera? Musisz wziąć swoje IP, odradzam tu korzystania ze stron które podają twój adres IP, ponieważ Ty musisz podać swój (to nie jest groźne ;)) prywatny adres IP komputera, a one podają publiczny. Skąd więc go wziąć? To nic prostszego. Odpal konsolę komend Windows i wpisz polecenie "ipconfig"
    http://i.imgur.com/9q4xa0C.png

    Ujrzysz tam swój adres IP, możesz zobaczyć tam kilka kart sieciowych, dlaczego? Programy takie jak Hamachi czy np. VirtualBox instalują swoje sterowniki i są podawane jako różne karty sieciowe. Ty masz podać IP z tego połączenia którego aktualnie korzystasz (najczęściej ma w nazwie "Połączenie lokalne, na zdjęciu wyżej, czyli u mnie jest to trzecia "karta")
    Skopiuj (lub przepisz) adres IP i gotowe, możesz połączyć się ze Swoim serwerem przez "Connect"

    Miłej gry :)


    Zrobiłem wszystko jak w poradniku i na serwerze mogę grać tylko ja - co robić?
    Prawdopodobnie masz wewnętrzny adres IP, dla Ciebie oznacza to tyle, że nikt nie zagra na Twoim serwerze. Możesz zgłosić się do dostawcy internetu, możliwe, że zmieni Twój adres IP na zewnętrzny, ale nie ufaj programom które zmieniają Twój adres IP - póki nie zrobi tego dostawca Twój adres nadal będzie wewnętrzny
    Jak sprawdzić czy Twój adres IP jest wewnętrzny?
    http://www.pokapoka.pl/zewnetrzne_czy_wewnetrzne.php



    Drogi użytkowniku, napisanie tego materiału trochę czasu mnie kosztowało, zabraniam kopiowania tego bez mojej zgody
     
  2. esVo

    esVo Nowy

    Dołączył:
    Lipiec 20, 2014
    Posty:
    239
    Polubienia:
    111
    @Nanus dobra robota :) W wolnej chwili podkleję to do spisu poradników tego działu.
     
    xvxmaciekxvx lubi to.
  3. Jakubosław

    Jakubosław Nowy

    Dołączył:
    Lipiec 27, 2014
    Posty:
    73
    Polubienia:
    39
    Widziałem wersje video od moskita i jest podobna, ale masz plusa za chęci pisania.
     
    xvxmaciekxvx lubi to.
  4. Mateo365

    Mateo365 Nowy

    Dołączył:
    Sierpień 14, 2014
    Posty:
    23
    Polubienia:
    6
    Mi nie działa :( Odblokowałem port podałem koledze ip i ten port i pisze mu, że złe ip albo serwer nie istnieje. I muszę grać na HAM-achi
     
  5. Nanus

    Nanus Nowy

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    6
    Zrobiłem wszystko jak w poradniku i na serwerze mogę grać tylko ja - co robić?
    Prawdopodobnie masz wewnętrzny adres IP, dla Ciebie oznacza to tyle, że nikt nie zagra na Twoim serwerze. Możesz zgłosić się do dostawcy internetu, możliwe, że zmieni Twój adres IP na zewnętrzny, ale nie ufaj programom które zmieniają Twój adres IP - póki nie zrobi tego dostawca Twój adres nadal będzie wewnętrzny
    Jak sprawdzić czy Twój adres IP jest wewnętrzny?
    http://www.pokapoka.pl/zewnetrzne_czy_wewnetrzne.php


    (@UPDATE Pierwszy post)
     
  6. Mateo365

    Mateo365 Nowy

    Dołączył:
    Sierpień 14, 2014
    Posty:
    23
    Polubienia:
    6
    Mam zewnętrzny bo sprawdzałem.
     
  7. Nanus

    Nanus Nowy

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    6
    Pokaż "Element Docelowy"
     
  8. Mateo365

    Mateo365 Nowy

    Dołączył:
    Sierpień 14, 2014
    Posty:
    23
    Polubienia:
    6
    Czyli co, bo nie znam się zbyt dobrze na informatyce :( Gdzie to jest ?
     
  9. Nanus

    Nanus Nowy

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    6
    To co dodałeś do skrótu
     
  10. Mateo365

    Mateo365 Nowy

    Dołączył:
    Sierpień 14, 2014
    Posty:
    23
    Polubienia:
    6
    Serwer na hamachi działa więc dobrze wszystko. E:\Steam\steamapps\common\Unturned\Unturned.exe -ip:25.210.185.13 -normal -nosync -pve -players:8 -port:25565 -pei -sv To jest hamachi a jak zrobiłem swój to zmieniłęm na ipv4 to ip.
     
  11. Nanus

    Nanus Nowy

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    6
    Po co wpisujesz ip?
     
  12. Mateo365

    Mateo365 Nowy

    Dołączył:
    Sierpień 14, 2014
    Posty:
    23
    Polubienia:
    6
    Bo trzeba ? Do hamachi np
     
  13. Nanus

    Nanus Nowy

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2014
    Posty:
    13
    Polubienia:
    6
    Chodzi mi o to, że robiąc dedyka bez hamachi nie wpisujesz parametru -ip

    PS: Gdy korzystasz z hamachi wystarczy potem wejść w "Host" i tam utworzyć grę ;P
     
  14. gaksz120

    gaksz120 Nowy

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2015
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Mi nie chce się włączyć to czarne okienko POMOCY pls :(
     
  15. GwarDD

    GwarDD Dobrze znany

    Dołączył:
    Kwiecień 21, 2015
    Posty:
    463
    Polubienia:
    71
    To jest na 2.2.5 wersje unturned
     
  16. Jankoowy

    Jankoowy Nowy

    Dołączył:
    Styczeń 2, 2016
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Cześć, zrobiłem sobie serwer z kolegami ale nie mogę odpalić trybu 3 osoby. Wiesz może gdzie to się włącza?
     

Poleć forum

  1. Ta strona używa plików cookie, aby pomóc spersonalizować treść, dopasować do Twoich potrzeb i pozostać zalogowanym, jeśli się zarejestrujesz.
    Kontynuując korzystanie z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.